Sampai ja kat umah, iBu CHoMel selesaikan dulu Deq Auni... Tukar lampin dan bagi tidur...
Haa... Baru ble masuk dapur... Nie la menu kami tuk tengahari nie...
Masakan ni memang favourate 2 beranak kat umah nie... Kakak Fatini & Encik Asben... Sedap kalau dimakan dengan nasi yang lembut2 dan masih hangat... Kena pulak ada ulam petai bakaq atau rebus lagi lah sedap!!!...
Tapi ari nie iBu CHoMeL cuma nak kongsi resepi Keli Goreng Berlado... Sapa2 tak makan ikan keli boleh guna ikan air masin... Ikut selera tekak masing2...
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli sedang besar
1 keping asam keping
2 - 3 biji limau kasturi
1/4 cawan air
Sedikt garam
Sedikit gula
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*
6 biji cili merah*
5 - 6 biji cili padi*
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*
6 biji cili merah*
5 - 6 biji cili padi*
(*ditumbuk hingga hancur, tapi jangan sampai lumat dah la... nanti tak terasa 'Berlado')
CARA MEMBUATNYA :-)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan keli dicuci bersih, siang dan kelar2 ikan tadi, perap dengan garam dan jus limau 10 - 15 minit, kemudian cuci balik hingga hilang lendir dan hanyirnya... Lumur dengan 3/4 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam, gaul rata...
2. Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan... Tumis bahan2 tumbuk hingga garing, tuang air dan masukkan asam keping, tambah garam secukup rasa dan secubit gula... Biar mendidih...
3. Bila dah kering, perah jus limau kasturi dan rasa, jika nak masam ckit tambah lagi jus limau kasturi... Gaul rata dan angkat... Hidangkan segera.... (Kalau nak gaul sekali ikan dengan lado pun boleh... Tapi iBu CHoMeL suka siram lado atas ikan coz dapat kekalkan kegaringan ikan tu hi3...)
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum....
Sila tinggalkan comment anda disini...
SATU pun jadilah :)